In een kasteel hier ver vandaan woonde eens een verlegen prinsesje. Ze was gewend te gehoorzamen wat anderen haar opdroegen. Het prinsesje durfde niet  te zeggen wat zij graag wil, of hoe ze zich voelt.

Tot op een dag een bode tot haar beschikking kwam. Ze mocht de bode aan het werk zetten. Haar schoenen poetsen, haar rommel opruimen, haar maaltje koken. En als de bode het niet goed doet, mag de prinses haar terug sturen en het opnieuw laten doen!

In het begin vond de prinses dat wel lastig. Dadelijk wordt de bode boos! Zoals grote mensen vaak boos worden als je zegt wat je van iets vindt. Of misschien luistert de bode niet! Dat had de prinses ook al vaak meegemaakt. Dat er niet naar haar werd geluisterd. In het begin zat het prinsesje dan ook te wiebelen op haar troon als ze de bode iets vroeg.

De bode probeerde de prinses op haar gemak te stellen en aan te moedigen, te zeggen wat ze graag wil. Haar duidelijk te maken dat in dit kasteel grote mensen en kleine mensen gelijk zijn. En je dus als klein prinsesje tegen de grote bode mag zeggen wat je graag wilt. Of als de bode het niet goed doet.

Voorzichtig aan gaat de prinses allerlei klusjes bedenken voor de bode. Ze moet de kamer stoffen, thee zetten en de kussens netjes schikken. De bode probeert intussen voorzichtig de prinses uit te dagen om voor zichzelf op te komen, door kleine ondeugende dingen te doen. Bijvoorbeeld naar buiten staren terwijl ze moet stoffen. Of een suikerklontje teveel in de thee stoppen. Nog met een zachte stem en spanning in haar gezichtje roept de prinses de bode tot orde. De eerste overwinning is een feit!

Het sprookje is hiermee nog niet ten einde. De prinses en haar bode blijven de komende weken nog in het kasteel oefenen met voor jezelf opkomen. Net zo lang tot de prinses ook in de boze buitenwereld durft te zeggen wat ze wil, denkt of voelt.

In statusspel oefen je met het aannemen van een status die je normaal niet inneemt. Als je normaal heel volgend bent, kan het fijn zijn om  in statusspel te ervaren hoe het is om leidend te zijn, zoals in het verhaaltje hierboven. Het vergroot je zelfvertrouwen en je assertiviteit. Ben je juist iemand die graag leiding neemt en de controle in handen wil kan het heel bevrijdend werken als je in statusspel de volgende houding inneemt. Je ervaart bijvoorbeeld hoe het is om  te vertrouwen op het inzicht van een ander.

Welke status neem jij doorgaans aan ten opzichte van anderen? En hoe evaar je dat?

Wat zou het je opleveren als je eens aan de andere kant ging staan?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial